Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΗΣ ΛΗΜΝΟΥ

  1. ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ-ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ      Παντελιδης Γιωργος Το 1876 εξεδωσε την ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΝΗΣΟΥ ΛΗΜΝΟΥ                    Μοσχιδης  Αργυρης  Το 1907 εξεδωσε το εργο  Η ΛΗΜΝΟΣ-ΙΣΤΟΡΙΚΟΝ ΔΟΚΙΜΙΟΝ ΤΗΣ ΝΗΣΟΥ ΤΑΥΤΗΣ     Γεροντουδης Λεωνιδας  (1971) Η ΝΗΣΟΣ ΛΗΜΝΟΣ,ΙΣΤΟΡΙΑ-ΔΙΑΛΕΚΤΟΣ-ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ  Κοψιδελης Τασος ,φιλολογος -ιστορικος,, Σιμος Κομνηνος ,φιλολογος -συγγραφεας  Μαρια Λαμπαδαριδου-Ποθου ποιητρια ,πεζογραφος,θεατρικη συγγραφεαςδοκιμιογραφος,βραβευμενη απο την Ακαδημια Αθηνων  Παπα Αγγελης Μιχελης Ιερεας δασκαλος και λαογραφος Κοψιδης Ραλλης ΤΕΤΡΑΔΙΟ ΤΟΥ ΓΥΡΙΣΜΟΥ ,ΚΑΣΤΡΟ ΛΙΟΚΑΣΤΡΟ, ζωγραφος χαρακτης ,μαθητης του ΦΩΤΗ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ  Σουπιος Αντωνης ποιητης και δημοσιογραφος     2  ΖΩΓΡΑΦΟΙ-ΓΛΥΠΤΕΣ  Καραβιας Θεοφανης, Κωνσταντινιδης Κωστας ,ζωγραφος και δασκαλος  Ιωαννου Θεοδωρος -γλυπτης   Παπαμαλης,Κατης Νικος,Κοντελης Ανδρεας,Καρακος Διαμαντης,Καριακλης Γεωργιος,Θωμας Σφουνης                             
Ο Φιλοστρατος ο Λημνιος γιος του Μερβιανου,γεννηθηκε το 191μ.Χ Διδαξε ρητορικη στην ΑΘΗΝΑ ,σε αυτον αποδιδονται οι"ΕΙΚΟΝΕΣ"περιγραφες πεζογραφικων πινακων που ηταν αναρτημενοι σε καποια στοα  .Στον ιδιο αποδιδονται ο"ΠΑΝΑΘΗΝΑ'Ι'ΚΟΣ"οι "ΜΕΛΕΤΕΣ" ο"ΤΡΩ'Ι'ΚΟΣ η ΗΡΩ'Ι'ΚΟΣ" και μια απο τις δυο "ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ"                            Ο  4ος Φιλοστρατος εγγονος απο μητερα του Φ.του Λημνιου εζησε κατα τον 4ο αιωνα ,εγραψε και αυτος "ΕΙΚΟΝΕΣ" κατα μιμηση των εικονων του προηγουμενου αλλα πολυ κατωτερες!                                            
ΟΙ 4 ΦΙΛΟΣΤΡΑΤΟΙ    Διασημοι σοφιστες του 2ου αιωνα μ.Χ +οι οποιοι ανηκαν στην ιδια οικογενεια και καταγονται ολοι απο την ΛΗΜΝΟ .Ο πρωτοςΦιλιστρατος γιος του ΒΗΡΟΥ εγραψε πολλα εργα δεν σωθηκε ομως καποιο.Εγραψε Πανηγυρικους Λογους,Ελευσινιακους Λογους,Ηρωικα,Τραγωδιες(43),και Κωμωδιες(14)Εργο του πιθανον ειναι και ο"ΝΕΡΩΝ" που αποδιδεται στον ΛΟΥΚΙΑΝΟ             Ο  Φλαβιος Φιλοστρατος γιος του προηγουμενου ηταν ο επιφανεστεροςαπο τους 4.Γεννηθηκε το 170 μ.Χ  και σπουδασε στην ΑΘΗΝΑ Προικισμενος με σπανια χαρισματα και εξαιρετος ρητορας .Εγραψε8 βιβλια για την ζωη και την δραση του ΑΠΟΛΛΩΝΙΟΥ του ΤΥΑΝΕΑ ,του αποδιδεται και ο ΗΡΩΙΚΟΣ ενας διαλογος που εχει σχεση με την λατρεια του ΠΡΩΤΕΣΙΛΑΟΥ και γραφτηκε την ιδια περιοδο με τον ΑΠΟΛΛΩΝΑ τον ΤΥΑΝΕΑ .ΟΙ ΒΙΟΙ ΤΩΝ ΣΟΦΙΣΤΩΝ,3 βιβλια.ΠΕΡΙ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ περιεχει πολυτιμες πληροφοριες για τους ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ (το εργο ανακαλθφθηκε τον περασμενο αιωνα απο τον Μηνα Μηνα'ι'δη)Εργο του ειναι ακομα οι "ΕΡΩΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ"και η μια απο τις δυο "ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ"που αποδιδονται στους Φιλοστρατους                                                                              
ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΤΗΣ ΛΗΜΝΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ                                                                         

LEMNOS ISLAND-ΝΗΣΟΣ ΛΗΜΝΟΣ.COM: LEMNOS VILLAGES-ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΛΗΜΝΟΥ

LEMNOS ISLAND-ΝΗΣΟΣ ΛΗΜΝΟΣ.COM: LEMNOS VILLAGES-ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΛΗΜΝΟΥ: "Αγία Σοφία Λήμνου Αγγαριώνες Λήμνου Άγιος Αλέξανδρος Λήμνου Άγιος Δημήτριος Λήμνου Άγιος Υπάτιος Λήμνου Ανδρόνι Μύρινας Ατσική Λήμνου ΒΒάρος..."

Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011

autopilot stream income

Subject: 4861 hits & 131 sales in 6 minutes

Has anyone showed this to you yet?

=>> http://bluelimnos.autoblo.hop.clickbank.net

Thanks to this automated system I was able
to create 27 different income streams while
I watched a movie last night.

YES, 27 of them!!!

It's the easiest auto website creation software
I've ever seen and used.

What's even better is the way it makes money
for you on complete autopilot.

NO traffic generation needed.
NO marketing expertise or knowledge
NO technical ability or skills required

It's super easy, go and use it yourself...

=>> http://bluelimnos.autoblo.hop.clickbank.net

Im off to create another 50 income streams by lunch!
Aggelos !

Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

Photos of Lemnos island-Φωτογραφιες της Λημνου

ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΛΗΜΝΟΥ-LEMNOS CASTLE

Ιστορία

Ιστορική Αναδρομή



Η Λήμνος, λόγω της παλαιάς ηφαιστειακής δραστηριότητας, θεωρήθηκε ως το νησί του Ηφαίστου, του θεού της Φωτιάς. Σύμφωνα με την μυθολογία, ο Δίας σε μια διαμάχη του με την Ήρα πέταξε το γιό του Ήφαιστο από τον Όλυμπο στη γη της Λήμνου. Ο Ήφαιστος εγκατέστησε εκεί το εργαστήριό του και δίδαξε την τέχνη της μεταλλουργίας στους κατοίκους του νησιού.

Ένας άλλος σημαντικός μύθος του νησιού αναφέρεται στον Θόαντα τον πρώτο βασιλιά του νησιού. Ο Θόας, γιος του θεού Διόνυσου και της Αριάδνης, παντρεύτηκε τη Μύρινα από την Ιωλκό και απόκτησαν μια κόρη την Υψιπύλη. Στα χρόνια του, οι γυναίκες του νησιού παραμέλησαν τη λατρεία της Αφροδίτης και η θεά τις τιμώρησε με μια ανυπόφορη σωματική δυσοσμία. Οι σύζυγοί τους έφεραν παλλακίδες από την Θράκη κι οι γυναίκες τους για εκδίκηση θανάτωσαν όλον τον ανδρικό πληθυσμό γκρεμίζοντάς τους από το ακρωτήρι Πέτασος.

Όταν ο θυμός της Αφροδίτης καταλάγιασε, καταφθάνουν στο γυναικοκρατούμενο νησί οι Αργοναύτες με τον Ιάσονα.

Εδώ στην Ανεμόεσσα Λήμνο η Βασίλισσα Υψιπύλη φιλοξένησε τους Αργοναύτες, και για να τους τιμήσει αθλοθέτησε πλούσια βραβεία, κάνοντας αγώνες προς τιμήν τους και οι πρώτοι Ημίθεοι Πενταθλητές ήταν ο Τελαμώνας, ο Λυγκέας, ο Ζήτης, ο Κάλαϊς και ο Πηλέας. Το πένταθλο από το 708 π.Χ. στη 18η Ολυμπιάδα, έγινε Ολυμπιακό Άθλημα.

Η μοναδική θέση του νησιού στο ΒορειοΑνατολικό Αιγαίο απέναντι από τον Ελλήσποντο καθόρισε την ιστορική του πορεία. Η Λήμνος εποικήθηκε κατά καιρούς από τους Σιντίες, τους Κάρες, τους Κρήτες, τους Μινύες και τους Πελασγούς. Η αρχαιολογική σκαπάνη προσδιορίζει πως το νησί είχε κατοικηθεί από την μέση νεολιθική εποχή.

Ο σπουδαιότερος προϊστορικός οικισμός της, η Πολιόχνη, ιδρύθηκε την 4η χιλιετία π.Χ. και εξελίχθηκε σε οχυρωμένη πολιτεία – την αρχαιότερη ίσως της Ευρώπης – με αστική δομή και σημαντικό πολιτισμό, με το πρώτο δημοκρατικό βουλευτήριο, όπου στις 17 Σεπτεμβρίου του 1994, συγκεντρώθηκαν κατόπιν προσκλήσεως του Υπουργείου Πολιτισμού, οι θεματοφύλακες του Αιγαίου, 70 προσωπικότητες από πολλές χώρες του κόσμου, άνθρωποι της επιστήμης, της πολιτικής, του θεάτρου, της φιλοσοφίας, της τέχνης και της διανόησης, όπου συναποφάσισαν και συνυπέγραψαν ατενίζοντας το απέραντο γαλάζιο τη Διακήρυξη της Πολιόχνης, και ανακήρυξαν το Αρχιπέλαγος του Αιγαίου ως Πολιτιστικό Πάρκο της Ευρώπης.

Η Λήμνος, όπως κι η γειτονική Σαμοθράκη, είναι συνδεδεμένη με την μυστηριακή λατρεία των Καβείρων, παιδιών του Ηφαίστου. Υπολείμματα του ιερού των Καβείρων έχουν βρεθεί στα βορειοανατολικά του νησιού. Λίγα χιλιόμετρα νοτιότερα, έχουν ανακαλυφθεί η Ηφαιστεία, πόλη αφιερωμένη στον Ήφαιστο που άκμασε τον 5ο αιώνα π.Χ., την εποχή περίπου που το νησί περιέρχεται στους Αθηναίους.

Την ίδια περίοδο μια άλλη σημαντική πόλη, η αρχαία Μύρινα, κυριαρχούσε στο δυτικό τμήμα του νησιού. Στη συνέχεια, η Λήμνος καταλαμβάνεται από Πέρσες, Σπαρτιάτες, Μακεδόνες και Ρωμαίους.

Οι Βυζαντινοί ορίζουν το νησί για πάνω από χίλια χρόνια και οι Αγιορείτικες μονές αποκτούν μεγάλες εκτάσεις στο νησί. Απέναντι από την Ηφαιστεία που φθίνει, δημιουργείται η νέα ευημερούσα πολιτεία του νησιού, ο Κότζινος. Ελάχιστα ερείπια του φρουρίου σώζονται κοντά στο σημερινό λιμανάκι του Κότσινα. Τον 13ο αιώνα, το νησί παραχωρείται στους Βενετούς που ενισχύουν τα οχυρά του νησιού για προστασία από πειρατές και Οθωμανούς. Το κάστρο του Κότζινου συνδέεται με την θρυλική Μαρούλα, την ηρωϊκή αρχοντοπούλα, που σε μια πολιορκία των Τούρκων υπερασπίστηκε επιτυχώς την πόλη με το σπαθί του σκοτωμένου πατέρα της.

Στα τέλη του 15ου αιώνα, η Λήμνος περνά οριστικά σε Οθωμανικά χέρια. Το 1770, η αποτυχημένη πολιορκία της Μύρινας από τα ρωσικά στρατεύματα του Α. Ορλώφ προκαλεί πολλά δεινά στους κατοίκους και αναγκάζει πολλούς να εγκαταλείψουν το νησί.

Από τα μέσα του 19ου αιώνα, το νησί γνωρίζει μια νέα εποχή ευημερίας χάρη στο εμπόριο και στην ακμάζουσα διασπορά. Η Λήμνος απελευθερώνεται το 1912 από τον ναύαρχο Κουντουριώτη. Κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, η περιοχή του Μούδρου χρησιμοποιείται ως βάση των συμμάχων. Περίπου 1.200 άνδρες έχουν ταφεί στα συμμαχικά κοιμητήρια του Μούδρου και του Πορτιανού. Μετά την Μικρασιατική Καταστροφή, στο νησί ριζώνουν πολλοί πρόσφυγες.

Το 1941-44, η Λήμνος καταλαμβάνεται από τους Γερμανούς ενώ κατά την περίοδο του εμφυλίου δέχεται αριστερούς εξόριστους. Στα μεταπολεμικά χρόνια, δημιουργείται ισχυρό μεταναστευτικό κύμα τόσο προς το εσωτερικό όσο και προς το εξωτερικό ενώ στις μέρες μας πολλοί ξενιτεμένοι επιστρέφουν στη γενέτειρά τους.

Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

HOTELS-ADRESSES-PHOTOS-LINKS

STAY AT BEAUTIFUL LEMNOS!
Hotels - Rooms to let










Myrina

Afrodite Hotel Apartments
www.afrodite-lemnos.gr

Aithalia Myrina
www.aithalia.gr

Artemis Traditional Resort
www.artemis-lemnos.gr

Diamantides Hotel
www.hoteldiamantidis.gr

Ifestos Hotel
www.ifestoshotel.gr

Katsarakis Apartments
www.apartments-katsarakis.com

Vicky Studios
www.vickystudios.com

Platy

Plati Beach Hotel
www.platibeach.gr

LEMNOS VILLAGE
www.lemnosvillagehotel.com


Kaspakas

Aliotida
www.aliotida-apartments.gr

Sunset Apartments
www.sunsetapartments.gr

ParaThinAlos
www.parathinalos.gr

Porto Plaza
www.portoplaza.gr

Kalliope

Keros Studios
Tel. +30 2254041730

Moudros

Ethaleia
www.ethaleia.gr

To Kima
www.kymalemnos.gr

Galazio Limani
Tel. +30 2254071041

Varos

Varos Village Hotel
www.varosvillage.com

Mythic Lemnos- ΜΥΘΙΚΗ ΛΗΜΝΟΣ

Mythic Lemnos










For ancient Greeks, the island was sacred to Hephaestus, god of technology, who— as he tells himself in Iliad I.590ff— fell on Lemnos when his father Zeus hurled him headlong out of Olympus. There, he was cared for by the Sinties, according to Iliad or by Thetis (Apollodorus, Bibliotheke I:3.5), and there with a Thracian nymph Cabiro (a daughter of Proteus) he fathered a tribe called the Cabiroides. Sacred rites dedicated to them were performed in the island.

Hephaestus' forge, which was located on Lemnos, as well as the name Aethaleia, sometimes applied to it, points to its volcanic character. It is said that fire occasionally blazed forth from Mosychlos, one of its mountains. The ancient geographer Pausanias relates that a small island called Chryse, off the Lemnian coast, was swallowed up by the sea. All volcanic action is now extinct.

The name of "Lemnos" is said by Hecataeus to have been a title of Cybele among the Thracians, and the earliest inhabitants are said to have been a Thracian tribe, whom the Greeks called Sintians, "the robbers".

Apollodorus (Epitome I:9) records that when Dionysus found Ariadne abandoned on Naxos, he brought her to Lemnos and there fathered Thoas, Staphylus, Oenopion, and Peparethus. Pliny the Elder in his Natural History (xxxvi. 13) speaks of a remarkable labyrinth in Lemnos, which has not been identified in modern times.

According to a famous legend, the women were all deserted by their husbands for Thracian women, and in revenge they murdered every man on the island. From this barbarous act, the expression Lemnian deeds became proverbial among the Hellenes. The Argonauts landing soon after found only women in the island, ruled by Hypsipyle, daughter of the old king Thoas. From the Argonauts and the Lemnian women were descended the race called Minyae, whose king Euneus, son of Jason and Hypsipyle, sent wine and provisions to the Achaeans at Troy. The Minyae were expelled by a Pelasgian tribe who came from Attica.

The historical element underlying these traditions is probably that the original Thracian people were gradually brought into communication with the Greeks as navigation began to unite the scattered islands of the Aegean; the Thracian inhabitants were technologically primitive in comparison with the Greek mariners.

The worship of Cybele was characteristic of Thrace, where it had spread from Asia Minor at a very early period. Hypsipyle and Myrina (the name of one of the chief towns) are Amazon names, which are always connected with Asiatic Cybele-worship.

In another legend, Philoctetes was left on Lemnos by the Greeks on their way to Troy; and there he suffered ten years' agony from his wounded foot, until Odysseus and Neoptolemus induced him to accompany them to Troy. According to Sophocles, he lived beside Mount Hermaeus, which Aeschylus makes one of the beacon points to flash the news of Troy's downfall home to Argos.

History of Lemnos

Homer speaks as if there were one town in the island called Lemnos, but in historical times there was no such place. There were two towns, Myrina (also called Kastro), and Hephaestia which was the chief town. Coins from Hephaestia are found in considerable number, and various types including the goddess Athena with her owl, native religious symbols, the caps of the Dioscuri, Apollo, etc. Few coins of Myrina are known. They belong to the period of Attic occupation, and bear Athenian types. A few coins are also known which bear the name of the whole island, rather than of either city.

A trace of the pre-Greek Lemnian language is found on a 6th century inscription on a funerary stele, the Lemnos stele.

Coming down to a better authenticated period, we find that Lemnos was conquered by Otanes, a general of Darius Hystaspis. But soon (510 BC) it was reconquered by Miltiades the Younger, the tyrant of the Thracian Chersonese. Miltiades later returned to Athens, and Lemnos was an Athenian possession until the Macedonian empire absorbed it.

In 197 BC, the Romans declared it free, but in 166 BC gave it over to Athens which retained nominal possession of it until the whole of Greece was made a province of the Roman Empire in 146 BC. After the division of the empire, Lemnos passed to the Byzantine Empire.

Like other eastern provinces, its possession changed between Greeks, Italians and Turks. In 1476 the Venetians and Greek Byzantines successfully defended Kotschinos against a Turkish siege. But in 1657 Kastro was captured by the Turks after a siege of 36 days. In 1770, Kastro was besieged by Count Orlov. During the Russo-Turkish War, 1806-1812, Admiral Senyavin won the naval Battle of Lemnos off the coast. In 1912, Lemnos became part of Greece during the First Balkan War.

Modern Lemnos

Today the island of Lemnos or Limnos has about 30 villages and settlements. The province includes the island of Agios Efstratios to the southwest which has some exceptional beaches and the only desert in Europe.

Lemnos is a military base of Greece as it stands on a strategically important part of the Aegean Sea. During the First Balkan War, the Naval Battle of Lemnos took place here on January 18, 1913, in which the Ottoman navy sought to thwart Greece's capture of Aegean islands. The Greek fleet under Admiral Pavlos Kountouriotis was in the port at Moudros when they received signals that the Turkish fleet was approaching. The Greek fleet decisively defeated the Turkish fleet, which retreated to the Dardanelles and did not go out again throughout the war. The Greek battleship Limnos was named after this battle.

During World War I, the Allies in early 1915 used the island to try to capture the Dardanelles Straits, some 50km away. This was done chiefly by the British and largely through the enthusiasm of Winston Churchill. The harbour at Mudros was put under the control of British Admiral Rosslyn Wemyss, who was ordered to prepare the then largely unused harbour for operations against the Dardanelles.

The harbour was broad enough for British and French warships, but lacked suitable military facilities, which was recognized early on. Troops intended for Gallipoli had to train in Egypt; and the port found it difficult to cope with casualties of the ill-starred Gallipoli campaign. The campaign was called off in evident failure at the close of 1915. Mudros' importance receded, although it remained the Allied base for the blockade of the Dardanelles during the war.

In late October 1918, the armistice between Turkey and the Allies was signed at Mudros.

After the Red Army victory in the Russian Civil War, many Kuban Cossacks, fled the country to avoid persecution from the Bolsheviks. A notable eviction point was the Greek island of Lemnos where 18 thousand Kuban Cossacks have landed, though many would die of starvation and disease. Most left the island after a year.

Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

ΦΑΚΕΛΟΣ ΙΜΙΑ -ΜΕΡΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΡΓΟΤΕΡΑ

Η μυστική συμφωνία για τα Ίμια
Το φως της δημοσιότητας είδε η επιστολή που αποτυπώνει τις δεσμεύσεις Ελλάδας και Τουρκίας για τα Ίμια, 15 χρόνια μετά την κρίση που παραλίγο να οδηγήσει σε πόλεμο. Τι προέβλεπε, ποιος ο ρόλος των ΗΠΑ και πώς οι βραχονησίδες μετατράπηκαν σε "γκρίζα ζώνη" (Pics)

27 σχόλια | Σχολιάστε
Δημοσιεύτηκε: Ιανουάριος 30 2011 08:36 Ενημερώθηκε: Ιανουάριος 31 2011 11:56


Τη δέσμευση να απομακρύνουν στρατιώτες, πλοία και σημαίες από τα Ίμια και να μην επιστρέψουν στην περιοχή, είχαν αναλάβει Ελλάδα και Τουρκία, ώστε να λήξει η κρίση που είχε δημιουργηθεί, σύμφωνα με επίσημη επιστολή που ήρθε στο φως της δημοσιότητας.

Όπως αναφέρει η "Καθημερινή της Κυριακής", η συμφωνία αποτυπώθηκε σε επιστολή που απέστειλε ο τότε Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Γουόρεν Κρίστοφερ, προς τους ομολόγους του Ελλάδας και Τουρκίας με ημερομηνία 2 Φεβρουαρίου 1996.

Με αυτή τη συμφωνία οι ΗΠΑ αναλάμβαναν τον ρόλο του εγγυητή, ώστε να αποτραπεί νέο επεισόδιο, σε περίπτωση που κάποιο από τα μέρη δεν τηρούσε τις προφορικές δεσμεύσεις.




"Οι διαβεβαιώσεις που μας προσέφεραν η Ελλάδα και η Τουρκία ότι θα απομάκρυναν τα πλοία, το προσωπικό και τις σημαίες -με ένα αλληλοδιαδοχικό και συντονισμένο τρόπο- επέτρεψε σε κάθε πλευρά να υποχωρήσει από το χείλος (του πολέμου) με αξιοπρέπεια. Η κυβέρνηση της (μιας χώρας) μας έχει διαβεβαιώσει ότι δεν θα τοποθετήσει τη σημαία της ή οπλισμένο προσωπικό της στις νησίδες ούτε θα τοποθετήσει πλοία κοντά στις νησίδες. Προσδίδουμε μεγάλη βαρύτητα σε αυτή τη διαβεβαίωση από ένα σύμμαχο του ΝΑΤΟ. Προσδίδουμε εξίσου μεγάλη βαρύτητα στις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησής σας ως προς τα ίδια, και το έχουμε διαβιβάσει προφορικά και γραπτώς στην κυβέρνηση της (άλλης χώρας)" αναφέρει ο κ. Κρίστοφερ στην επιστολή.

Η επιστολή επιδόθηκε στους κκ Πάγκαλο και Μπαϊκάλ, από τον τότε πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Τόμας Νάιλς και τον επιτετραμμένο των ΗΠΑ στην Άγκυρα Φράνσις Ριτσαρντόουν.

Για πολλούς η δέσμευση της Ελλάδας, έκανε την περιοχή των Ιμίων "γκρίζα ζώνη", ενώ όπως αναφέρει η "Καθημερινή", μετά τα Ίμια, ακολούθησε νέα πρόκληση της Τουρκίας, που προσπάθησε να αμφισβητήσει την ελληνικότητα και της Καλολίμνου.

Η κρίση των Ιμίων

Η κρίση των Ιμίων ξεκίνησε με αφορμή την προσάραξη πλοίου στις ελληνικές βραχονησίδες και λίγο έλειψε να οδηγήσει σε ένοπλη σύγκρουση Ελλάδας-Τουρκίας.

Τελικά με την παρέμβαση του ΝΑΤΟ, και κυρίως των ΗΠΑ, η ένταση εκτονώθηκε και οι δύο χώρες απέσυραν τους στόλους τους.





Ο τότε δήμαρχος της Καλύμνου Δημήτρης Διακομιχάλης, θορυβημένος από το γεγονός ότι η Τουρκία εγείρει εδαφικές αξιώσεις στα Ίμια, ύψωσε την ελληνική σημαία σε ένα από αυτά τα δύο νησιά στις 25 Ιανουαρίου 1996, συνοδευόμενος από τον αστυνομικό διευθυντή Καλύμνου Γ. Ριόλα, έναν ιερέα και δύο κατοίκους του νησιού.

Τα τουρκικά τηλεοπτικά κανάλια μετέδωσαν εικόνες με την ελληνική σημαία υψωμένη στα Ίμια, κάτι που προκάλεσε σάλο στην κοινή γνώμη της Τουρκίας. Δύο δημοσιογράφοι του γραφείου της εφημερίδας Χουριέτ στη Σμύρνη, μετέβησαν με ελικόπτερο στη Μεγάλη Ίμια, υπέστειλαν την ελληνική σημαία και ύψωσαν την τουρκική σημαία.

Η όλη επιχείρηση των δημοσιογράφων βιντεοσκοπήθηκε και προβλήθηκε από το τηλεοπτικό κανάλι που ανήκει στη Χουριέτ. Το γεγονός αυτό πήρε σημαντικές διαστάσεις. Σύντομα, ελληνικά και τουρκικά πολεμικά σκάφη κινήθηκαν στην περιοχή.

Η κρίση κλιμακώθηκε τις επόμενες μέρες. Στις 28 Ιανουαρίου 1996 το περιπολικό "Αντωνίου" του Πολεμικού Ναυτικού κατέβασε την τουρκική σημαία και ύψωσε την ελληνική. Επίσης, το βράδυ της 28ης Ιανουαρίου, Έλληνες βατραχάνθρωποι αποβιβάστηκαν στη Μεγάλη Ίμια χωρίς να τους αντιληφθούν τα παραπλέοντα εκεί τουρκικά πολεμικά.

Στις 29 Ιανουαρίου, ο νέος πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, στις προγραμματικές του δηλώσεις στη Βουλή, στέλνει μήνυμα προς την Τουρκία, ότι σε οποιαδήποτε πρόκληση η Ελλάδα θα αντιδράσει άμεσα και δυναμικά. Στις 30 Ιανουαρίου, η πρωθυπουργός της Τουρκίας Τανσού Τσιλέρ δηλώνει μέσα στην Τουρκική βουλή ότι την επόμενη μέρα η Ελληνική σημαία θα έχει κατέβει από τα Ίμια.

Τρεις Έλληνες νεκροί

Στις 31 Ιανουαρίου και ώρα 01:40 Τουρκικές ειδικές δυνάμεις αποβιβάζονται στη Μικρή Ίμια. Στις 05:30 της ίδιας μέρας ελικόπτερο του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, που απονηώθηκε από τη φρεγάτα Ναυαρίνο για να διαπιστώσει την παρουσία των Τούρκων στη βραχονησίδα κατέπεσε κατά την επιστροφή του στη φρεγάτα και τα τρία μέλη του πληρώματος, ο υποπλοίαρχος Χριστόδουλος Καραθανάσης, ο υποπλοίαρχος Παναγιώτης Βλαχάκος και ο αρχικελευστής Έκτορας Γιαλοψός, σκοτώθηκαν.




Σχετικά με τις αιτίες πτώσης του ελικοπτέρου έχουν διατυπωθεί διάφορες απόψεις. Η επίσημη θέση του Πολεμικού Ναυτικού είναι ότι το ελικόπτερο κατέπεσε λόγω κακοκαιρίας και απώλειας προσανατολισμού του πιλότου.

Ωστόσο, υπάρχει διαδεδομένη στην Ελλάδα η άποψη ότι το ελικόπτερο καταρρίφθηκε είτε από το Τουρκικό Ναυτικό είτε από τους Τούρκους καταδρομείς που υπήρχαν πάνω στο νησί, και ότι η αληθινή αιτία της πτώσης αποκρύφτηκε προκειμένου να λήξει η κρίση και να μην οδηγηθούν οι δύο χώρες σε γενικευμένη σύρραξη ή ακόμα και σε πόλεμο.










Text
Email
Print